Home / 

Premijerno u Đenovi: Suzuki DF 150 AP/ DF175 AP

Premijerno u Đenovi: Suzuki DF 150 AP/ DF175 AP

Iako sajam nautike u Đenovi više nije na onom nivou od prije 10-tak godina, ipak predstavlja jedan od najvažnijih u Evropi posebno kada su italijanska brodogradilišta u pitanju koji je i ove godine zadržao svoj renome koji se posebno ogleda u broju izlagača I ogromnoj posjećenosti.

Bio je tu veliki broj izlagača sa kanskog sajma uz prisustvo nekih italijanskih koji su tradicionalno prisutni isključivo na ovom.
Kada je Saniteko boats u pitanju tu prije svega mislimo na njihove partnere Fratelli Aprea i Mar Co kao i SUZUKI vanbrodske motore
koji su na ovom sajmu bili predstavljeni preko italijanskog dilera –Suzuki Italia Spa.
S obzirom da smo o novitetima ostalih brandova koji su u regionu zastupjleni putem svog ekskluzivnog uvoznika Saniteko Boats već nešto rekli sada ćemo posebnu pažnju posvetiti SUZUKI vanbrodskim motorima i posebno novim modelima DF150AP/175AP.

Suzuki četvorotaktne motore krase izuzetno napredne karakteristike, performanse i ušteda u potrošnji goriva. Izrađeni su s jakom željom da svojim korisnicima pruže najbolji, najinovativniji i najpouzdaniji proizvod. Suzukijevi vanbrodski motori priznati su širom svijeta po svojim višestruko nagrađivanim inovativnim tehnologijama. Motori sa tehnološkim rješenjima bez premca uz napredan dizajn. 
Dva izvrsna primjera takve proizvodne etikete su novi DF150AP i DF175AP. To su snažni motori sa četiri cilindra u liniji - četvorotakni vanbrodski motori snage 150KS (110kW) i 175KS (129 kW). Izrađeni su najnaprednijim Suzukijevim tehnologijama i pružaju nautičarima visoke performanse, praktičnosti i učinka. 
Oba vanbrodska motora iskazuju punu prednost Suzukijevog (Lean Burn) sistema osiromašene smjese i sistema preciznih kontrola (Suzuki Precision Control),uz mogućnost odabira smjera okretanja propele (Selective rotation) tri napredne tehnologije koje su i istakli vrhunske modele vanbrodskih motora DF300AP i DF250AP uz još jednu koja omogućava startovanje motora bez ključa (Keyless). Lean Burn sistem je inteligentan sistem koji utvrđuje minimalnu potrebnu količininu goriva (bez gubitka performansi i u svim režimima rada) čime osigurava maksimalnu efikasnost kod potrošnje goriva, uz do 16% poboljšanja u odnosu na izvorne DF150TG i DF175TG. U tom postizanju „dalje i brže za manje“ pomaže i Suzukijev sistem preciznih kontrola, koji predstavlja u potpunosti elektronsko upravljanje gasom i mjenjačem. To doprinosi još preciznijem upravljanju dodavanja i promjene gasa, i daljnje poboljšanje u potrošnji goriva pri širem režimu rada motora. Sistem takođe doprinosi jednostavnijem, preciznijem i glađem podešavanju gasa i promjeni brzine. 
Glavne karakteristike novih DF150AP/175AP
Suzuki sistem preciznih kontrola (Suzuki Precision Control - Electronic Throttle i Shift System) omogućuje glatki prenos. 
•Suzukijev Lean Burn sistem osiromašene smjese u kombinaciji sa Suzuki sistemom precizne kontrole pruža nevjerovatnu uštedu goriva i glatke prelaze u radu motora u situacijama kad se zahtijeva veća snaga. 
•Motori verzije Big Block (sa velikim blokom - velika zapremina ) kod 175KS i 150KS, zapremine 2.860 ccm linijski četvorocilindriski s četiri ventila po cilindru, izuzetne su snage i obrtnog 
momenta.
•Sistem promjenjivog vremena otvaranja ventila (Variable Valve Timing) (DF175TG) pri niskim i srednjim obrtajima daje izraziti obrtni moment što omogućava ekstremna ubrzanja.
•Suzuki višestepeni indukcioni sistem (Multi-Stage Induction System) pruža izvrsan učinak pri visokim obrtajima, što rezultira višom snagom tokom rada na visokom broju obrtaja. 
Sistem preciznih kontrola�(Suzuki Precision Control - Electronic Throttle and Shift Systems): omogućava u potpunosti elektronsko upravljanje gasom i mjenjačem, što donosi još preciznije upravljanje dodavanjem i promjenom gasa. Kombinovn sa Suzuki Lean Burn sistemom osiromašene smjese omogućuje izvanredne uštede u gorivu te veći domet plovila. 
Suzuki Lean Burn - vrhunska štednja goriva 
Suzuki Lean Burn sistem prvi je put predstavljen u motorima DF70/80/90, to je inteligentan sistem koji stalno nadzire rad svih parametara motora te opterećenje motora i uslove vožnje kako bi predvidio koja je najmanja količina goriva potebna bez gubitka performansi. Ovaj sistem osigurava izvanredne rezultate u potrošnji goriva u svim režimima rada motora. Sistem se primjenjuje kod sve većeg broja Suzukijevih vanbrodskih motora od DF15A pa do prestižnog DF300A, omogućujući korisnicima ekonomičnu potrošnju u svim režimima korišćenja te kod svih brzina plovidbe. 
Offset Driveshaft 
Suzuki vanbrodski motori ove klase izuzetno su kompaktni. Toj karakteristici doprinosi Suzukijev sistem izdvojene pogonske osovine (Suzuki Offset Drive). Radilica je izmaknuta u odnosu na pogonsku osovinu, a povezane su sistemom zupčanika agresivnog odnosa prenosa 2.50:1 
Prednost sistema se očituje u poboljšanju radnog učinka, povećanoj kompaktnosti motora, boljoj urav- noteženosti i stabilnosti (sistem pomiče težište motora prema naprijed uz bolji raspored težine) a time i na smanjenje vibracija. 
Suzukijev višestepeni indukcioni sistem (MSI) 
Prava količina vazduha u cilindru ima veliki uticaj na performanse. Visoke brzine obično zahtijevaju veći volumen vazduha, niske brzine manji. Suzukijev višestepeni indukcioni sistem osmišljen je tako da zadovolji ove potrebe.�Konstrukcija usisnog razvodnika sa dvije cijevi po cilindru, osigurala je da motor dobija dovoljnu količinu vazduha kod svih režima rada. Na niskim obrtajima, vazduh ulazi u komoru za izgaranje kroz dužu zakrivljenu cijev što poboljšava izgaranje kod niskog broja obrtaja. Kako se broj obrtaja povećava, otvara se ventil direktne dovodne cijevi, te kraći put bez otpora ove cijevi, osigurava veću količinu vazduha u komori. Time se povećava sposobnost motora da radi efikasnije pri visokim obrtajima, a što rezultira višom snagom. 
Suzukijev sistem promjenjivog vremena otvaranja ventila 
(Variable Valve Timing) 
Tehnologija mu omogućava promjenjivo vrijeme otvaranja i zatvaranja ventila u zavisnosti o broju obrtaja, što daje još bolje performanse te još nižu potrošnju. 
Mogućnost odabira smjera okretanja propele
(Selective rotation)
Sistem koji prevazilazi problem uparivanja motora sa “lijevim” i“desnim” motorom gdje sistem jednostavnim elektronskim mehanizmom omogućava da svaki motor po potrebi bude lijevi ili desni.
Mogućnost startovanja motora bez ključa (Keyless) tj. omogućava da samo vlasnik koji kod sebe ima ključ startuje motor bez fizičkog kontakta ključa sa bravom jednostavnim pritiskom na start dugme.